Island 2009

Efter en tids planering var det dags att med annorlunda semesterpackning bege sig till Island. Packningen innehöll kläder som man inte i normala fall tänker sig att ha med på sommarsemester. Den bestod av regnkläder, kängor, underställ och vinterutrustning eftersom vi skulle vistas uppe på de Isländska glaciärerna. Väljer man ett sådant här resmål är det bara att anpassa sig efter naturen och dess lagar!

Vi hade valt att först besöka ett antal av de platser som man enligt alla guider bör ha sett på Island. Den blå lagunen blev första platsen att besöka. En underbart härlig eftermiddag i det nästan 40 grader varma vattnet blev starten för de kommande 8 dagarna fulla av äventyr.

Att besöka ett land med så omväxlande natur långt från vår egen, och vulkaner som ibland småputtrade gjorde naturupplevelsen enormt spännande. Att leva så nära naturens krafter gör att man känner sig ganska liten.

För att hinna och orka med vårt uppsatta program steg vi upp tidigt på morgonen och lade oss skapligt på kvällen. Vi valde att få se så mycket av Island som det var möjligt, därför komponerade vi ihop våran egen resa för att på så sätt få se fler och annorlunda platser. Varje dag bjöd på annorlunda upplevelser vare sig vi befann oss nere i någon vulkanisk grotta, beskådade forsande vattenfall eller om vi stod uppe på någon utav Islands många glaciärer.

En dag besökte vi den glaciär som ligger ovanpå vulkanen Katla, som spås få sitt nästa utbrott inom den närmsta tiden. Vi en bra överblick över det område som förmodligen kommer att övertäckas med lava när vulkanen har sitt utbrott. Det finns en evakueringsplan för de personer som bor i området som sätts i bruk när Katla sprutar sin lava nästa gång. Expeditionen utfördes med stegjärn och isyxor med hjälp av erfarna alpinist guider, det var häftigt och spännande. En utbildning i glaciärklättring ingick i turen och det var ju bra med tanke på Grönlandsexpeditionen som gick av stapeln i våras.

Transporten mellan de olika äventyren utfördes bland annat med guidad tur i buss, eller så tog vi en storjeep som tog oss till de platser som kräver fyrhjulsdrivna fordon. Dagsturen i storjeepen var ett äventyr i sig. Vi åkte över forsande älvar, stora fält med stelnad lava och uppför branta berg. Väl uppe på toppen glömde man den skumpande jeepturen för en stunds beskådan över det otroligt vackra landskapet. Denna dag var vädrets gudar med oss så vi hade en vidunderlig milsvid utsikt.

Vårt besök på Västmannaöarna blev en spännande naturhistorisk upplevelse. Snabbt och smidigt tog vi oss till Västmanna öarna med flyg. Ögruppen består av ca 15 öar varav Hemön är den största och enda bebodda ön. Vi kunde också se husruiner som var täckt till hälften av lava från vulkanutbrottet 1973. Uppe på toppen av vulkanen Eldfell kunde vi stoppa ner händerna i hålor och känna värmen som steg upp från ca 1000m djup
Det senaste tillskottet i ögruppen är Surtsey som bildades vid vulkanutbrottet 1963. Ön bildades genom en eruption som började 130 meter under havsnivån. Inga turister får besöka ön eftersom den studeras av vulkanforskare som inte vill ha någon påverkan från omvärlden. Vi såg ön på håll när vi åkte en båttur runt öarna.
Som en liten bonus på detta äventyr på Västmannaöarna fick vi se de gigantiska späckhuggarna som i lugnt tempo gemensamt samlade ihop födan bestående av sill.

När vi summerar denna resa kan man gott säga att vi fick ut mer än väntat av både upplevelser, natur, äventyr och dessutom fick vi mycket fint bemötandet av Islänningarna. Det finns det ännu mycket mer att se på Island men vi valde att ge oss in i det lite mer okända.


Lämna en kommentar