Kebnekaise

Toppbestigningen

Om man vill planera in ett äventyr och göra något lite annorlunda så måste jag få rekommendera ett besök på vårt underbart vackra fjäll Kebnekaise. Tänk att få stå på toppen av ett berg som är Sveriges högsta efter en väl genomförd planering. Man behöver inte vara någon proffsklättrare för att nå till de 2 114 metrarna över havet, med planering och lite envishet klarar man av att bestiga detta underbara berg med ren vilja.

Jag har varit där 3 gånger, första gången var när jag skulle fylla 50 år, ett bra sätt om man vill komma undan det stora kalaset som släktingarna gärna vill att man ska ha. Med en liten flaska champagne satt jag min fru och min son Oskar på toppen och skålade in födelsedagen. Släktingarna var bjudna dit upp men på något konstigt sätt så avstod dem.

Man kan bestiga berget utan guider från den västra sidan, man följer rödmarkerade stenar som ligger väl synliga i leden på väg upp till toppen. Det är en ganska tuff vandring upp till de 2 114 metrarna, lutningen på vissa partier är ganska på frestande men det är inget som ska få en att inte nå fram. Visst finns det också något parti som bjuder på höjdupplevelse, men jag vill säga det att, är man inte allt för höjdrädd så är det bara att traska på mot toppen. De gånger jag har gjort mina toppbesök så har det tagit ca 12 timmar fram och tillbaka och det har varit ett bra tempo, man måste få njuta av den otroligt fina utsikten som växlar vart efter man går. Har man sedan fint väder så blir upplevelsen av äventyret så mycket bättre.

Hur ska man bo?

Jag har valt att bo i tält de gånger som jag har varit och besökt Kebnekaise. Visst är det lite mer att tänka på om man nu väljer att bo i tält. Här måste man bära på en packning som väger lite mer än om man ska ta in på något av de fina rummen som finns på fjällstationen. Det finns olika alternativ till vistelsen här uppe. Man kan sova i tältet men äta maten på fjällstationen en ganska bra kombination om man inte vill bära omkring på 25 kg packning.

Tarfala

Sedan är det inte bara Kebnekaise som ska bestigas när man är där. En vandring in i Tarfaladalen är ett måste. Denna vandring går längs med en fors och vattnet från forsen kommer ifrån Storglaciären som ligger lägst in i Tarfala. En otroligt tjusig led att gå och om man vill och det är fint väder så ta gärna en dagsvandring med fika. När man sedan kommer fram till glaciären tar man fram sitt stormkök om man nu har med det och lagar till sin medhavda lunch. Njuta av den fina naturen kostar inget så här kan man sitta och filosofera ett bra tag. Det är just det som farsinerar mig när man är ute på fjället att man glömmer tid och rum, kroppen går ner i varv och man bara njuter av livet.

Silverfallet

En vandring till Silverfallet är kanske inte ett måste men jag vill säga det, om man inte gör denna enkla men upplevelserika vandring så kommer man att ångra sig. Man går längs foten av Tuolpagorni och in mellan två berg och längst där inne så kan man skönja silverfallet. Man går på en serpentinstig fram till fallet, lite av höjdupplevelse är det också.

Sätt igång nu med att planera in ett besök i fjällen, kanske vi syns där i sommar för jag ska upp dit igen, jag har blivit trollbunden av fjällvärlden och vårt underbart vackra berg Kebnekaise.

– För att se fler bilder från Kebnekaise, klicka här>>

Annonser

3 svar

 1. förlåt det är inte meningen att göra reklam o så på din blogg, men läs min senaste inlägg i min blogg behöver lite hjälp och information: http://taboute.blogg.se/2010/july/kebnekaise.html

  • Hej Sara.
   Vad kul att du har kommit på iden till att bestiga Kebnekaise. För två år sedan så startade jag en Äventyrsgrupp som har haft målet att bestiga Kebnekaise.
   Om du går in på min hemsida och där går in på länken till Äventyrsklubben och där läsa om alla aktiviteterna som vi har haft. Om du har några specifika frågor om hur man startar en grupp ungdomar som vill nå samma mål så kontakta gärna mig på min mailadress.
   Ha det så bra.

 2. Hejsan! jag och ett gäng andra ska bestiga kebnekaise om en vecka. Kan du ge oss några tips på vad man ska ha med i packningen dit och dela med dig lite av dina upplevelser där. Vi ska inte sova i tält utan vi sover istället på fjällstationen och beräknar att bestiga berget under en heldag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: