Grönland-Uppladdningen

Grönlandsexpeditionen

Här kan du läsa om mina förberedelser inför min Grönlandsexpedition 22 mars 2010.

Det hela började faktiskt när jag kom hem från Nordpolen. Varför utsätta sig för kyla igen när man har klarat av strapatsen på den Arktiska isen? Den frågan finns det bara ett svar på. Att utmana sig själv under sådana här omständigheter gör att självkänslan stärks och man kan bemöta vardagen på ett bättre sätt. Man blir en bättre problemlösare.

Nu ska jag i alla fall åka till Grönland och där få leva tillsammans med Inuiter. Syftet med denna expedition är att få uppleva den vackra naturen, besöka platser som man kanske inte kommer till vintertid utan att göra det med hundspann och ha Inuiter som guider.

Ja ni läste rätt, jag ska åka hundspann över de Grönländska fjordarna över bergen och in mot inlandsisen och till slut ta sig ner längs med den västra kusten tillbaka till utgångspunkten som är Illulisatt. Om nu vädret bjuder på det bästa så kommer denna färd bli en riktigt fin upplevelse. Några isbjörnar kommer vi nog inte att stöta på men har jag tur så kanske att vi får syn på Myskoxen som lever och betar uppe bland bergen, vi får väl se.

Jag kommer att ha 15 stycken Grönlandshundar i mitt spann, packningen som hundarna kommer att dra efter sig väger ca 250 kg. Vi kommer att fiska i fjordarna tillsammans med långlinefiskare. Jag kanske har tur och skjuter en ripa på fjället på väg mot målet. Som proviant har vi med torkad fisk myskoxkött det också i torkad form, nescafe och kex. Det har snart gått ett år från det att jag började planera in detta äventyr. Nu är det all utrustning som måste ses över för det är en viktig del när man ska ut i den oförutsägbara naturen i Grönland.

FÖRBEREDELSEN   

Hur förbereder man sig inför en sådan här resa? Kan man mentalt tänka sig in i situationen att leva med kyla, stormar och framförallt kombinationen av detta? Hur ska man slå upp tältet i full storm och kanske 35-40 grader kallt? Nu behöver det inte bli så här drastiskt men på något sätt måste det här scenariet finnas med i planeringen.

Naturen har som ni alla vet ett eget liv. Man kan inte styra den utan här gäller det att anpassa sig efter hur den styr just dig. Det är detta fenomen som jag tycker är bra, att få leva med och inte emot naturen.

Jag har i vinter varit ute och tältat, allt för att få känslan över att så nära som möjligt befinna mig i Grönland. Sedan tycker jag det är skönt att tälta på vintern, har man bara rätt utrustning så vill jag lova att man sover som en björn. Jag har passat på att tillbringa den mesta delen av den kallaste perioden utomhus. Vandrat, tältat och åkt en hel del skidor, allt för att vara så förberedd som möjligt till min vistelse i Grönland.

Jag har också testat olika kombinationer för att skydda sig mot kylan i ansiktet. Olika slags balaclavor, schott-glasögon med ett extra skydd för ansiktet.

Jag kommer att sitta still på hundsläden så här gäller det att inte kölden får sitt grepp och man börjar frysa. För säkerhets skull har jag hyrt ett skalplagg som är tillverkat av sälskinn. Alla kläder som jag ska ha med mig funkar bra, ull närmast kroppen och sedan ett eller två lager till ovanpå detta.

Nu känner jag att jag kan vistas i Grönland och att min expedition med alla förberedelser kommer att bli lyckad. För att jag överhuvudtaget har kunnat forma denna resa så har jag haft stor hjälp av Monika på Grönlandsresor. Det är hon som har haft kontakt med Inuiterna i Grönland och därmed tillsammans med den gjort så att mina drömmar går i uppfyllelse.

För att se bilder från min förberedelse inför Grönlandsresan, klicka här>>

Här ser du min långa packlista >>

Annonser

2 svar

 1. Hej Hasse!

  Jag har läst om dina förberedelser och undrar lite om fisket.Är inte vattnet i fjordarna är fryst? Går det att fiska i öppet vatten så här års, eller blir det alrdig is på havet runt Grönland?
  Trevlig resa!
  Maggan

  • Hej Maggan!
   Jag har fått svar från Monica Larsson på Grönlandsresor AB och hon skriver så här:

   Långlinefiskeriet sker normalt på vintern från släde inne i fjorden. Om Bukten inte är tillfrusen fortsätter fiskarna att fiska med båt.
   Långlinerna går ner på djupet och fiskedjupet kan ligga mellan 400-800 meters djup.
   Man gör ett hål genom isen och använder en ”plåt bit” för att styra linan rätt. Det är Hellifisk (Blåkveit) man fiskar.

   Hoppas att du är nöjd med svaret! Åtekom gärna om du har fler frågor!
   //Hasse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: