Kläder och Utrustning

Kläder och utrustning

Det finns massor av olika tips på hur man ska vara klädd när man ska ut för att möta naturens makter. Är det något som man inte kan styra så är det just naturens makter. För många kan det vara en ursäkt att inte ta sig ut på äventyr men om man bara har rätt utrustning så kan man faktiskt både leva med och lära känna de olika vädren som naturen överraskande kan bjuda på. Det är då som man också kan tänka, att man lever med naturen och inte emot den.

Jag ska nu ge några tipps på klädval att ha på sig under torra och varma perioder samt under lite mer besvärliga vistelser ute i naturen. Men åter igen, har man bara i tankarna att naturen inte får styra över mig, då är det bara att planera därefter och möta upp sitt äventyr.

Man behöver inte ruinera sig och köpa det allra dyraste om man nu vill börja med sina äventyr, utan man anpassar sig efter det att intresset växer.

Skor/kängor.

Ska man ut och vandra så tycker jag att ett par stadiga skor eller kängor är viktigt att ha. Är man ute på en tuff vandring med kanske inslag av bergig och stenig terräng så kan det vara bra att ha en stadig vandrarkänga typ Haglöfs Solid. Är det en lättare vandring kan man ha en lägre sko, vanlig joggingsko. Regnar det så varför inte ett par hederliga gummistövlar.

Strumpor

Att ha två par strumpor på foten i kängan är ingen dum ide. Ett tunt par närmast foten som förhindrar att man inte får skavsår och ett lite mer grövre par som fyller ut kängan och därmed får man en stadigare gång. Den grövre strumpan ska helst vara av ull. När man har dragit åt kängan/skon ska det fortfarande finnas luft runt foten som värmer om man nu vistas i vintermiljö. Ett par extra strumpor att ha i bagaget är inte alls tokigt.

Underställ

Här finns det en hel del att tänka på. Det beror helt och hållet på vad det är man ska göra. En regel är att man ska sträva efter att ventilera ut fukten som kroppen ger ifrån sig. En del svettas mer än andra så här är det svårt att ge något bra tips, man får helt enkelt prova sig fram vad som passar bäst för just mig.

Ett underställ av syntetiskt material har ett bra genomsläpp och torkar fort, en nackdel med detta är att svettlukten blir kvar och det kan kännas ofräscht att ta på sig igen. Ett bättre val är att köpa ett rent ullunderställ. Ett sådant kostar lite mer men å andra sidan både värmer det bättre och framförallt slipper man att känna svettdoften i plagget. 

Skalkläder

Ett bra skalplagg är det som man kan vädra genom att det finns särskilda blixtlås i sidorna på både byxor och jacka. Man slipper då ta av sig hela plagget för att få ut fukten, man vädrar efter behag och kan sedan på ett enkelt sätt stänga till vädringsfickorna.

Här finns det också olika modeller och funktioner. Gore-Tex® och Windstopper® i all ära, ett bra material som både släpper igenom fukten och behåller värmen, framförallt stänger den ute regnet. Ska man vara ute en hel dag och det är risk för regn packar man ner ett regnställ i Gore-Tex® material.

Förstärkningsplagg

Är man ute i vintermiljö och är så pass aktiv att man börjar bli svettig, då är det väldigt viktigt att man ventilerar bort fukten som har bildats innanför kläderna.

Ska man stanna till för att ta sig en fika så kan det vara på plats att man har ett förstärkningsplagg med i packningen. Detta plagg kan bestå av t.ex. en dunjacka eller något liknande, då i helsyntet. Man sätter på sig detta plagg så fort man stannar till för rasten. Den så viktiga fikapausen ska bli till en njutning.

Mössa/Keps

Någon form av huvudbonad bör man ha i packningen, gärna så att man under vandringen kan byta efter väder och vind. En keps med skärm som skyddar mot solen eller en Windstopper® toppluva som pallar för lite mer tuffare klimat. 

Vantar/Handskar

Ett par vantar är också bra att ha med sig oavsett väder. Går man med stavar kan det vara skönt att ha ett par tunna fingervantar på sig som skydd för att undvika skavsår. Under vintertid är tummvantar det allra bästa. Tummvantar med ullfoder är det optimala. Sedan är det bra om man kan ta med sig extra handskar så man kan byta om till torrt.

Glasögon

Om man vistas i vintermiljö så bör man använda sig av solglasögon i någon form, antingen ett par slalomglasögon eller ett par vanliga solglasögon. Vistas man för länge på ett snötäckt område så är finns det risk för snöblindhet.

Annonser

5 svar

 1. Hej!
  jag undrar hur man bör vara klädd om man ska bestiga Kebnekaise? Och även vad ryggsäcken ska inehålla?

  • Hej Sandra.
   Vad spännande det låter att du ska vandra till Kebnekaise. Mina bestigningar av berget har varit av blandat slag när det gäller vädret. En gång var det halvrisigt, en blandningar av regn och snö. Den senaste av bestigningarna blev ett lyckat topptur. En helt klarblå himmel gjorde att den toppturen blev en fin upplevelse. Försök att planera in besöket vid Kebnekaise då det är en fin period. Kolla in med fjällstationen eller så tittat du på den norska väderkartan över Kebb. Yr.no heter deras sida, den brukar vara mest säker.

   Jag måste ställa några frågor till dig angående packningen.
   1. Hur länge hade du tänkt att vara borta?
   2. Ska du göra några andra vandringar i närheten?
   3. Ska du sova i tält?
   4. Blir ni fler som ska ge er iväg?
   5. Ska ni vandra hela vägen mellan Nikkaluokta och fjällstationen (1,9 mil)?
   6. Kommer du att äta frystorkat eller på fjällstationen?
   7. Vilken månad har du tänkt dig att besöka berget?

   Om du vill så kan du läsa om kläder som är viktigt att ha med sig under en femdagarsvistelse
   i fjällen under min flik Kläder utrustning på min hemsida.
   Lycka till med planeringen och hör gärna av dig igen.

 2. Hej!
  Jag är ren nybörjare i dessa sammanhangen.
  Men jag älskar utmaningar och har nu bestämt mig för att bestiga Galdhöpiggen helt ensam i början av september.
  Har du några tips på vad jag ska tänka på samt utrustning som du kan rekomendera att ha med sig?
  Har du även några tips på hur man lägger upp rutten?
  Mvh Joel

  • Hej Joel.
   Tack för att du vill ta del av min hemsida.
   När jag besteg Galdhöpiggen så var vädret inte det bästa tänkbara. Jag är lite av den typen att har jag bestämt mig för att genomföra ett planerat mål så ska mycket till för att inte jag ska genomföra detta.
   Under fina förhållanden så är det en upplevelse att få ta sig till toppen av berget.
   I september så kan det faktiskt redan ha börjat att snöa. Ta kontakt med fjällstationen angående vädret innan du ger dig av.
   Telefon 61 21 18 00 eller rauberg@online.no. En viktig sak som du måste göra är att prata med någon utav guiderna som finns på fjälstationen.
   När jag besteg berget så blåste det 25 sekundmeter och temperaturen sjönk till minus 30 grader. Jag gick i sällakap med välutbildade alpenister.
   Jag hade nog inte gett mig på berget annars.
   Vad det gäller kläder så är det att man får utgå efter vad väderleken säger.
   Jag hade med mig ordentligt med varma kläder.
   Ullunderställ.
   Flecejacka + flecebyxor.
   Riktiga vandrarkängor typ Haglöfs Solid.
   Mössa Vindstopper.
   Regäla handskar.
   Skaljacka + Skalbyxor
   Vad som är bra att ha med är skidglasögön och någon form av ansiktsskydd.
   Är det fint väder så får du en behaglig vandring.
   Själva upplägget är just hur dant vädret är.
   Hoppas att du får en bra dag till ditt försök att nå till toppen.
   Skriv gärna och berätta hur det gick.
   Lycka till.

 3. Hej, Vi är ett gäng som ska bestiga Kebb nu om några veckor. Ska göra det sista inhandligarna nu tänkte jag.
  Så jag snor frågorna du ställde till Sandra och ser om du kan hjälpa mig lite in i det sista 🙂

  Jag måste ställa några frågor till dig angående packningen.
  1. Hur länge hade du tänkt att vara borta?
  Svar: Åker ons 29 juli från stockholm, planerar att vara framme i Nikkaluokta vid 18 tiden på torsdagen för att sedan vandra mot fjällstationen.

  2. Ska du göra några andra vandringar i närheten?
  Svar: Vi kommer att ha fredag, lördag och söndag tillgängliga för vandring upp på berget (beroende på väder), så de övriga dagarna får vi se vad som erbjuds, om vi tar och gör några andra vandringar.

  3. Ska du sova i tält?
  Svar: Nej, planerar att vandra upp och ner samma dag, har läst mig till att det bör ta mellen 15-17 timmar så vi anser oss vara normalt tränade.

  4. Blir ni fler som ska ge er iväg?
  Svar: Ja, det blir jag och 3 kompisar och eventuellt min hund (detta ska undersökas)

  5. Ska ni vandra hela vägen mellan Nikkaluokta och fjällstationen (1,9 mil)?
  Svar: Ja, det är tanken.

  6. Kommer du att äta frystorkat eller på fjällstationen?
  Svar; Frystorkad mat, eventuellt pasta/ravioli eller liknande också.

  7. Vilken månad har du tänkt dig att besöka berget?
  Svar: Slutet på juli, början på Augusti. 29 Juli – 4 Augusti

  Bara ge lite små tips på saker som man ska tänka på att man ska ha med så kan jag se om de passar in på vad jag har packat / har beställt.

  Mvh Robin Lantz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: