Två dagars lyckad vargspårning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lördagsmorgon.
Jag såg vargen skymta till i ett skogsparti ungefär 150 meter framför mig. Efter att ha suttit stilla en timme i reviret dök det till slut upp två vargar. Nu gällde det också att sitta så pass stilla att vargen skulle visa sig i sin helhet. Det är också viktigt att man är rätt klädd. Närmast kroppen har jag underkläder från Aclima. Jag satt och vakade i 2 timmar till men ingen varg dök upp. Jag satte på mig skidorna för att spåra dessa vargar, för någonstans hade de gått ut på isen från sin holme. Jag skidade över till holmen och rundade den. Bakom holmen efter ett par hundra meters skidtur fick jag se det jag ville se, vargarna hade precis lämnat ön och begett sig över isen till närliggande storskog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vargarna visste nog vad jag befann mig där jag satt och då ändrade kurs mot säkrare områden. Jag spårade de två vargarna några hundra meter och såg då att de hade markerat in reviret genom att kissa på flera olika ställen. En av vargarna hade också under sin väg lagt en hög med avföring. Denna avföring bestod av en hel del älghår vilket inte är så konstigt för det är just älgen som är vargens huvudsakliga föda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Efter att ha varit ute på isen hela dagen återvände jag till mitt tält för att där inta något att äta. Jag hade av spänningen inte ätit någon mat så jag var hungrig som en varg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nu satt jag inte bara och njöt av min mat utan jag njöt också av att haft kontakt med vargen. Jag lagade maten på mitt Omnifuel kök från Primus. Det blev inte mer vargspårning den här dagen, fixade lite med mitt tält från Bergans och förberedde mig inför den kommande natten. Framåt kvällen tände jag en välbehövlig brasa, kylan trängde sig på och då är det skönt att få en stund vid den öppna elden. Elden med sina lågor gör också att man drömmer sig bort ett tag. Jag grillade en korv och vid mörkrets inbrott gick jag in i tältet för att ta plats i min varma och go`a sovsäck.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Söndagsmorgon

Efter 10 timmars sömn vaknade jag, och var ivrig på att komma ut och fortsätta spårningen. Det är lite svårt att krypa ur sovsäcken och lämna den fina värmen för att kliva upp i kylan. Nu sover jag också helt otroligt bra i kylan så utvilad var jag. Klockan var nu 06.00 och jag kunde skymta naturen runt mig och med stor spänning såg jag fram emot att få starta dagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käkade en macka och tog en kopp med kaffe, smakade fint. Efter en timme i lägret var jag på väg mot norra sida av sjön för att se om det fans några färska spår att följa. Jag hade skidat ca 150 meter ut på sjön när jag kikar till lite åt min högra sida in i en vik som låg straxt bakom min tältplats.
Jag fick syn på några färska spår.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag skidade fram för att se om det kunde röra sig om vargspår. När jag kom fram fick jag svar på min fråga, det var färska vargspår. Två stycken fullvuxna vargar hade alltså tagit sig fram till mitt tält när jag låg och sov. Detta måste ha skett på natten eller tidigt på morgonen. De var väl nyfikna på vem den nya gästen var som hade flyttat in i deras revir. Vargarna kom från skogen rakt mot mitt tält, ca 90 meter ifrån tältet hade de stannat för att markera revir och sedan get sig av längs med viken och försvinna över sjön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här ser man tydligt att vargtiken löper. Och det är just nu som vargtiken är inne i den perioden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Att ha haft vargen så nära tältet utan att veta om det fick mig att tänka på att man ska nog inte sova själv i ett tält i ett revir med så mycket varg i. Jag fick också ett svar på att vargen är ofarlig för människan. Hade dessa vargar haft uppsåt att göra mig något ont när jag låg i mitt tält då hade situationen för mig varit en helt annan idag. Jag är helt nöjd med de två dagar i reviret. Jag har fått en skymt av vargen, följt deras spår, och jag längtar tillbaka för att kanske få se våra fina och hemlighetsfulla djur i helfigur. Och det sista som lämnar en vargälskare det är hoppet.

Adresser på den utrustning som jag använder mig av:

    http://www.aclima.no/logo.gif

     http://www.primus.se

   http://www.bergans.no/

Annonser

6 svar

  1. Fantastisk! Vilken naturupplevelse, önskar att jag hade kunnat följa med.
    //Micke

  2. Så härligt att turen blev lyckad! 🙂 Riktigt trevlig läsning från din helg :))

  3. Nu har jag varit inne och läst 🙂 så superspännande!!! //Sarah Öster Malma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: