Expedition Torpa

 

Expedition Torpa

I helgen så hade jag en praktikant ifrån Realgymnasiet i Eskilstuna.

Meningen med denna praktikplats var att så mycket som det var möjligt vistas ute i det fina vinterlandskap som råder just här i Kungsör.

Klockan 12.00 på lördagen skulle vi ses hemma hos mig. Christian kom som planerat.

Helgen som vi hade framför oss hade jag lagt upp med bla fysisk aktivitet och praktiska övningar. Lite teori blev det också och en stund framför tv’n där vi givetvis tittade på äventyrsfilmer.  Klättring och överlevnad i vintermiljö var dom filmer vi såg.

Efter det att vi hade bekantat oss med varandra så började vi lägga upp en plan för hur allt skulle gå till med våran lilla expedition. Det som är viktigaste började vi med först och det är det att ha någonstans att bo. Nu hade vi sett ut en tältplats, för det var just ett tält som skulle bli vårat hem för en natt. Med en halvmeter snö på tältplatsen så började vi med att trampa till underlaget där tältet skulle stå. Vi satte på oss skidorna och började att med dom packa ihop snön där tältet skulle stå. Ganska så ansträngande men det är så viktigt att man förbereder sig ordentligt innan man slår upp sitt tält, för har man väl gått och lagt sig och märker, att det här blev nog inget bra, och göra om allt i mörker är ingen höjdare.

Man förankrar tältet ordentligt med extra långa tältpinnar i snön, förseglar den nedre delen av tältet med snö, och det här gör man just för att försäkra sig om att tältet står kvar om det skulle dra in en storm under natten. Om det nu skulle blåsa upp till storm så är det skönt att kunna ligga i tältet och känna att förberedelserna för övernattningen blev är helt OK.

Nu kände vi att läget var under kontroll och att det var dags för nästa moment i planeringen.

Vi ska nu ta oss ner till Mälaren för att där koka blåbärssoppa på stormkök.

Färden dit är ca 6 km, inte så långt men med en pulka att dra efter sig så känns det att vägen kan vara lite lång, men med fokus på målet så klarade vi det också. Pulkan som vi hade med är modell arméns drakpulka. Vi lastade den med stormkök, soppa, termosar, liggunderlag och fikabröd. Väl nere vid mälaren så lastade vi ur pulkan och gjorde inordning för att fixa till lite soppa. Vi hade inget vatten med till blåbärssoppan utan det blev till att smälta snö. Vill man nu ha lite extrasmak på soppan så tar man av den gula snön annars håller man sig till den vita och mer neutrala snötäcket. Efter att ha druckit en mugg med soppa och ätit var sin stor och nyttig muffins så bar det iväg hemåt igen Väl hemma i Torpa så packade vi ur pulkan och gjorde ren den utrustning som vi hade haft med oss.

Det är ett måste när man är ute på så här tuffa äventyr att man håller inordning på sin packning. Den ska alltid vara klar för att kunna användas till nästa äventyr.

Efter den långa skidfärden så började magen skrika efter mat. På menyn så stod det 2 påsar frystorkad mat och vatten. Vi satte igång varsitt stormkök just för att vi hade olika rätter som skulle lagas till. Christian hade lappskojs och jag hade mackisar med köttfärssås. Om det smakade bra? Man är aldrig så hungrig som när man är ute i naturen och vi hade ju utsatt oss för en fysisk ansträngning och då smakar maten ännu bättre.

Efter middagen så gick vi in för att ha lite teori. Vi gick igenom packlister av olika slag beroende på vart man skulle befinna sig någonstans. Pratade också om vad viktigt det är att om man ska göra något tillsammans i en grupp att man då lyssnar på varandra och utefter den enskildes förutsättningar nå det planerade målet.

Klockan har nu hunnit bli 22.00 på lördagskväll och det var dags att gå ut i tältet för att sova.

Kylan ute var väl inte så farlig ca 5 grader kallt och vindstilla. Vi kröp ner i sovsäckarna som var av vintermodell, komforttemp på -15 respektive – 25 så sov vi väldigt bra. Temperaturen på natten sjönk till – 14 grader men med bra grejer så märker man inte av detta utan man sover faktiskt ännu skönare.

Vi hade väl ingen sovmorgon utan det blev väckning kl 08.00.

Vi åt frukost, gröt och smörgås stod på menyn, efter det så gjorde vi inordning tältet och alla dom andra grejerna som vi hade haft på vår övernattning. Här är det enormt viktigt att man torkar all utrustning som man har haft, både tält, sovsäck och liggunderlag. Skulle man inte göra detta så kan jag garantera att nästa gång som du ska ha utrustningen så har det möglat sönder. Ett värde på en komplett utrustning som man har under en övernattning i vintermiljö ligger på mellan 7 till 9 tusen.

Denna helg blev en bra helg, vi hade tur med vädret och allt som vi planerade gick också bra.

Tack Christian för ett trevligt sällskap, och lycka till på din väg till att bli äventyrsguide.

Annonser

2 svar

 1. Härligt!

  Det känns tryggt – men ändå spännande – att ”skicka” elever till dig 🙂 Christian var väldigt nöjd efter helgen!

  Ha det gött på nästa äventyr! Hörs snart om mer samarbete 🙂

  /Tessan

 2. Hej.
  Tack för förtroendet. Ni är så välkomna med förslag till en äventyrsupplevelse. Ha det så gott.
  Hälsa till äventyrarna.
  Hasse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: